PARÀBOLES RECREANT L'ESTIL DE BRECHT AL LLIBRE



Riquesa


"¿Considera vosté més feliç un home ric que qualsevol altre?" El senyor K. li respongué: "Si es refereix a les coses materials, sí. Però en allò referit a la seua vida, no." L’altre home li preguntà per què pensava això. "És clar, amic. Quan el ric deixe de tindre diners, no tindrà idea de com aconseguir les coses sense obrir simplement la cartera i extraure la targeta de crèdit. És necessari l'esforç per tal d'arribar a complir els nostres desitjos".

Patricia P. -22C




ELS DINERS


El senyor Keuner pensava que la gent rica era mala gent.
Un dia un amic ric de la familia li va regalar a la neboda de K. unes sabates molt cares i a més li volia donar diners. La neboda del senyor Keuner, que era molt tímida, no va voler agafar-li el regal ni els diners justificant que no feien falta, però amb un senyal de l'oncle a la seua neboda va ser prou perquè la xica agafara el regal d'aquell home i li va donar les gràcies.
Quan l'home se'n va anar, el senyor K. li va dir a la seua neboda que no li havia de saber greu agafar diners d'un home que en té molts.

LOLI A.H. -22C




LA SOSPITA



Un dia el Senyor K. contava esta història:

Un amic seu que havia perdut una destral va començar a sospitar del fill del veí. Dissimuladament l'observava sense llevar-li ull de damunt: el mode de caminar, l'aspecte, el seu mode de parlar, els moviments... tot li pareixia propi d'un lladre. No en tenia el menor dubte.

Un dia, a l'anar a tirar el fem al femer, va trobar la destral perduda. Llavors, al tornar a mirar el fill del veí: el mode de caminar, l'aspecte, el mode de parlar, els moviments..., tot li pareixia propi d'un gentilhome.

El Senyor K. li va dir que quan a una persona li convinga, li és molt fàcil fer juís precipitats.

Gabriel José A.V. -22C




Un dia el senyor K. es va trobar amb un amic, aquest li digué al senyor K. que li havien oferit dos treballs i que dels dos tan sols podia agafar-ne un i no sabia quin. Aleshores el senyor K. li va relatar la història següent: "Una vegada hi havia un rei que estava molt content amb la feina del seu treballador. El rei volia premiar-lo i li va dir:
-Com que estic molt content amb tu vull recompensar-te amb un regal.
El treballador li preguntà de què es tractava i el rei va respondre:
-Mira, per un costat et done una vaca amb la qual pots donar llet a la teua família, i per altra banda et done un cavall, el qual et servirà de transport.
El treballador estava molt content però açò tenia un inconvenient, que era que l'home havia de decidir-se abans de finalitzar el dia per la vaca o pel cavall. El treballador, pensatiu, no sabia què fer i en finalitzar el dia el rei li preguntà què volia. El treballador no s'havia decidit per cap dels animals, per tant, es va quedar sense vaca i sense cavall.

CRISTINA R.M. - 22A



[Aforisme camuflat de paràbola]

Paràbola:
Totes les persones podem cometre errors en algun moment de la nostra vida, però, per què hem de sofrir per això fins la mort?

Fran S. - 22T


“Un gran invent”

El cap de policia va demanar a l'inventor un instrument per als presos que tenia a la càrcer.
-Que siga tan terrible i tan convincent que només veure´l impresione i que a l´usar-lo a cap penat li resten ganes de tornar a reincidir.

El savi inventor va estar molt de temps pensant-ho. A la fi li va entregar una caixa més aïna xicoteta.
-Molt xicotet em sembla a mi l´instrument per a dominar a gent tan dura com són els presos.
Quan l´inventor va obrir la caixa va veure que es tractava d´un llibre.

Eduardo P.Z. - 22C