brecht1.jpg

BERTOLT BRECHT

(amb 22 anys a la foto)


Bertolt Brecht (Alemanya, 1898-1956): Vida y obra

El seu pare va ser Bertolt Friedrich Brecht i la seua mare Sofie Brecht, nascuda en Brezing. Bertolt va assistir a l'escola primària des de 1908, i va finalitzar els seus estudis en l'escola secundària de Augsburg en 1917, any en el qual quasi no obté el títol de batxiller per la seua implicació en un escàndol escolar. Brecht va acabar el batxillerat especial (Notabitur), al veure's involucrat en un escàndol. Inicialment influenciats per l'eufòria de la guerra, Brecht va criticar amb l'assaig sobre el poeta Horaci (65 AC. - 8 AC.) Dolce et decorum est pro patria mori (Dolç i honorable és morir per la pàtria), en el qual es considera honorable morir per la pàtria i que Brecht considera propaganda en la qual només els ximples cauen. Per això va ser castigat amb l'expulsió de l'escola. Només la intervenció del seu pare i el professor de religió li van evitar el compliment del càstig. A continuació va estudiar medicina a Múnic, i hagué d'interrompre els seus estudis a l'any següent al ser cridat a files com a soldat sanitari en un hospital militar en Augsburg, en el marc de la Primera Guerra Mundial. Durant aquest temps va conèixer a Paula Banholzer, qui, en 1919, va donar llum a un fill seu, Frank, que moriria en el front rus durant la Segona Guerra Mundial, en 1943.El seu pare va ser Bertolt Friedrich Brecht i la seua mare Sofie Brecht, nascuda en Brezing. Bertolt va assistir a l'escola primària des de 1908, i va finalitzar els seus estudis en l'escola secundària de Augsburg en 1917, any en el qual quasi no obté el títol de batxiller per la seua implicació en un escàndol escolar. Brecht va acabar el batxillerat especial (NotabiturNotabitur), al veure's involucrat en un escàndol. Inicialment influenciats per l'eufòria de la guerra, Brecht va criticar amb l'assaig sobre el poeta Horaci (65 AC. - 8 AC.) Dolce et decorum est pro patria moriDolce et decorum est pro patria mori (Dolç i honorable és morir per la pàtria), en el qual es considera honorable morir per la pàtria i que Brecht considera propaganda en la qual només els ximples cauen. Per això va ser castigat amb l'expulsió de l'escola. Només la intervenció del seu pare i el professor de religió li van evitar el compliment del càstig.

A continuació va estudiar medicina a Múnic, i hagué d'interrompre els seus estudis a l'any següent al ser cridat a files com a soldat sanitari en un hospital militar en Augsburg, en el marc de la Primera Guerra Mundial. Durant aquest temps va conèixer a Paula Banholzer, qui, en 1919, va donar llum a un fill seu, Frank, que moriria en el front rus durant la Segona Guerra Mundial, en 1943.

SHEILA T.T.-22T


Poeta, director teatral i dramaturg alemany, el tractament original del qual, distanciat dels temes socials i dels experiments revolucionaris, ha influït enormement en la creació i en la producció teatrals modernes. Brecht va nàixer el 10 de febrer de 1898 en Augsburg (Bavària), i es va formar en les universitats de Múnich i Berlín. En 1924 apareix com a autor teatral en el Berlín Deutsches Theater, sota l'adreça de Max Reinhardt. Les seues primeres obres mostren la influència de l'expressionisme, el principal moviment dramàtic de l'època. En 1928, va escriure un drama musical, L'òpera dels dos centaus (coneguda en alguns països com tres peniques o tres centaus), amb el compositor alemany Kurt Weill. Aquest musical, basat en The Beggar's Opera (1728) del dramaturg anglès John Gai, era una càustica sàtira del capitalisme i es va convertir en l'èxit teatral més important de Brecht. Es va estrenar en 1928 a Berlín. En 1924, havia començat Brecht a estudiar el marxisme, i, des de 1928 fins a l'arribada d'Hitler al poder, va escriure i va estrenar diversos drames didàctics musicals. L'òpera Ascensió i caiguda de la ciutat de Mahagonny (1927-1929), també amb música de Weill, tornava a criticar severament el capitalisme. La preocupació per la justícia va ser un tema fonamental en la seua obra. Durant aquest període inicial de la seua carrera, Brecht dirigia als actors i va començar a desenvolupar una teoria de tècnica dramàtica coneguda com teatre épic. Rebutjant els mètodes del teatre realista tradicional, preferia una forma narrativa més lliure en la qual usava mecanismes de distanciament tals com els "aparts" i les màscares per a evitar que l'espectador s'identificara amb els personatges de l'escena. Brecht considerava aquesta tècnica d'alienació, la -distanciació-, com essencial per al procés d'aprenentatge del públic, atès que això reduïa la seua resposta emocional i, per contra, l'obligava a pensar. ¿¿¿¿¿¿Exemples, que incloïa les obres La presa de mesures, L'excepció i la regla, El qual diu sí i el qual diu no, és l'expressió més radical del propòsit socialista de Brecht.??????


A causa de la seua oposició al govern d'Hitler, Brecht es va veure forçat a fugir d'Alemanya en 1933, vivint primer a Escandinàvia i establint-se finalment a Califòrnia en 1941. Va anar durant aqueixos anys d'exili quan va produir algunes de les seues millors obres, com La vida de Galileu Galilei (1938-1939), Mare Coratge i els seus fills (1941), que van consolidar la seua reputació com a important dramaturg, i El cercle de guix caucasià (1944-1945). Brecht es considerava a si mateix un home de teatre que s'havia alliberat de les tendències del teatre expressionista per a experimentar amb noves formes. Volia mostrar que aqueix canvi no només era possible sinó que era necessari. La seua versàtil ocupació de la llengua i de les formes poètiques -llenguatge clàssic barrejat amb el parla de l'home del carrer, versos lliures i irregulars- el va dirigir a sacsejar la consciència del públic i a dur-lo d'una passivitat acrítica a la reflexió i, esperançadament, a l'acció. En 1948, Brecht va tornar a Alemanya, es va establir a Berlín on va fundar la seua pròpia companyia teatral, el Berliner Ensemble. Va ser una figura controvertida en l'Europa de l'Est, ja que el seu pessimisme moral xocava amb l'ideal soviètic del socialisme realista. Al llarg de la seua vida va escriure també diverses col·leccions de poemes, que, amb les seues obres de teatre, el situen entre els més grans autors alemanys. Va morir el 14 d'agost de 1956 a Berlín.


Estil


El teatre brechtià està creat per a un públic intel·lectual; no escriu històries entretingudes que impliquen a l'espectador, ni era la seua intenció. De fet, cerca el distanciament o alienació de l'espectador –i fins i tot de l'actor– pel que fa al personatge. És, per això, un teatre de difícil accés, que és necessari posar en el seu context literari i històric. La mirada de Brecht és dura, profundament pessimista –això li va dur a tenir problemes amb el pretés socialisme real feliç–, descreguda, freda, com a participant del distanciament que predica per a l'espectador. A més, concep el teatre com un instrument per a transformar el món, cosa que imprimeix un marcat caràcter didàctic a les seues obres i que pot resultar molest per a l'afeccionat a un teatre menys militant.SERGIO M.S.-22T


[text semblant a l'anterior]

Bertolt Brecht (1898-1956), poeta, director teatral i dramaturg alemany, el tractament original del qual i distanciat dels temes socials i dels experiments revolucionaris ha influït enormement en la creació i en la producció teatrals modernes. Brecht va naixer el 10 de febrer de 1898 en Augsburgo (Baviera), i es va formar en les universitats de Munich i Berlín. En 1924, apareix com assessor teatral en el Deutsches Theater de Berlín, sota l'adreça de Max Reinhardt. Les seves primeres obres mostren la influència de l'expressionisme, el principal moviment dramàtic de l'època. En 1928, va escriure un drama musical, L'òpera de les quatre cambres (coneguda també com dels tres peniques, tres centaus o de la gossa grossa), amb el compositor alemany Kurt Weill. Aquest musical, basat en L'òpera del captaire (1728) del dramaturg anglès John Gai, era una cáustica sàtira del capitalisme i es va convertir en l'èxit teatral més important de Brecht. Es va estrenar en 1928 a Berlín. En 1924, havia començat Brecht a estudiar el marxisme, i, des de 1928 fins a l'arribada d'Hitler al poder, va escriure i va estrenar diversos drames didàctics musicals. L'òpera Ascensión i caiguda de la ciutat de Mahagonny (1927-1929), també amb música de Weill, tornava a criticar severament el capitalisme. La preocupació per la justícia va ser un tema fonamental en la seva obra.


NOELIA L.M. - 22TEl seu pare va ser Bertold Friedrich Brecht i la seua mare Sofie Brecht, nascuda a Brezing.

Bertold Brecht va començar a estudiar a l’escola primària des de 1908 i va acabar l’escola secundària en 1917 a Augsburg, encara que quasi no aconseguix el títol de batxiller per vore’s implicat en un escàndol escolar relacionat amb una crítica al poeta Horaci.

Va estudiar medicina a Múnic encara que a l’any va ser interromput per a anar-se’n a un hospital militar d’Augsburg com a soldat sanitari durant la Primera Guerra Mundial. Durant aquest període va conéixer Paula Banholzer amb qui, en 1919, va tindre un fill anomenat Frank, el qual va morir al front rus durant la Segona Guerra Mundial en 1943.

Brecht va tindre unes quantes relacions amoroses. En 1922 es va casar amb l’actriu de teatre i cantant d’òpera Marianne Zoff, un any després tingueren una filla, Hanne. Poc més tard va conèixer la seua segona dona, Helenne Weigel, i en 1924 va nàixer el seu segon fill, Stefan, i tres anys més tard es va divorciar de la seua esposa. En 1929 es va casar amb Helenne Weigel amb qui va tenir una filla anomenada Bàrbara.

Bertold Brecht va ser influït per artistes socialistes com Karl Marx. Als 29 anys va publicar la seua primera col·lecció de poemes, Devocionari domèstic i un any després obtingué l’èxit teatral amb L’òpera de quatre quarts.


Dani D.A. - 22TBertolt Brecht fou un autor que tingué gran importància al s. XX ja que va aconseguir objectius que només uns pocs han copsat: mostrar a la societat una nova forma de pensar, sentir, veure la vida,… com ja ho van fer Shakespeare, Sófocles,… Un dels seus majors mèrits va ser la creació d’un nou teatre, anomenat teatre èpic, que va deixar de costat el teatre clàssic.

Va nàixer el 10 de febrer de 1898 en Augsburg (Bavària), al si d'una família acomodada i va morir a Berlín el 14 d’agost de 1956. Va començar a escriure quan era un xiquet i amb només 16 anys ja tenia una sèrie de poemes publicats. En un primer moment estudià medicina però va ser cridat a l'exèrcit (on va treballar d’infermer) i al seu retorn a casa va abandonar la carrera.

Encara que procedia d’una familia acomodada, Brecht es va decantar per les idees marxistes. Amb l’ascenció nazi al poder va haver d'exiliar-se i passà per Finlàndia i els Estats Units (on va ser acusat d’activitats antiamericanes). En la seua primera obra, anomenada Baad, tracta d’arribar a l'abisme de l’existència a través de la perversió i el libertinatge. Gràcies a la seua amistat amb l’escriptor Lion Feuchtwanger que li aconsellà que es dedicara al teatre, es va convertir en un reconegut dramaturg. Durant aquestos anys Brecht aprofundeix en el marxisme estudiant-lo i finalment s’associa al partit comunista a través del Partit Democràtic Social Independent.

La seua vida finalitza a causa d'una inflamació pulmonar que li va provocar una trombosi coronària el 14 d’agost de 1956.

En la seua obra Brecht s’ha preocupat més pels públics que volien pensar que per aquells als que els agrada centrar-se massa en la història. En Bertolt Brecht observem clarament la coherència entre l'home escriptor, el poeta i el dramaturg i per això podem resumir les seues idees en quatre conceptes fonamentals:

Antifascisme, caràcter didàctic, crítica social i innovació.


Lucía M.F. - 22C
Bertolt Brecht (1898-1956)

Va nàixer a Absburg (Alemanya), el 10 de febrer de 1898, fill del director d'una fàbrica de paper.
Amant de la música i la literatura, des de molt menut va començar a escriure, principalment poesia i cançons.

En 1917 va iniciar la carrera de medicina a la Universitat de Múnich, que va interrompre en 1918 per acudir a combatre en la 1a Guerra Mundial per acabar abadonant en 1921. En 1918 tambe va escriure la seua primera obra literària, titulada Baal (1918).
A Berlín va començar en el món de les bambalines ajudant Max Reinhardt en el Teatre Alemany, on donaria plena llibertat a les representacions èpiques.

LORENA.L.E - 22A